10 basistips voor aandelenbeleggen

Tip #1: Beoordeel uw financiële situatie.

Voordat u gaat beleggen, moet u ervoor zorgen dat u over het geld beschikt om de toezegging te doen. Een goede vuistregel is om weinig of geen schulden te hebben (vooral creditcardschuld) en zes maanden aan levensonderhoud op een noodspaarrekening (meer als u een gezin heeft). Als u die solide financiële basis heeft, bent u misschien in een positie om te beginnen met beleggen in aandelen.

Tip #2: Denk in termen van risico versus rendement.

Het is eenvoudig: als u een hoger rendement wilt, moet u aandelen kopen die meer risico met zich meebrengen. Als u geen risicovolle aandelen wilt kopen, moet u genoegen nemen met aandelen met een lager rendement. De meeste beleggers vallen ergens in het midden van extreem risicomijdend en risicobereid. Daarom is het belangrijk om…

Tip 3: Diversifieer.

Bedrijven variëren in grootte, sector, volatiliteit en soorten groeipatronen (bijv. groei en waarde). De slimste beleggers kopen niet allemaal één type aandelen – ze diversifiëren hun portefeuilles door geld niet alleen in verschillende aandelen en beleggingsfondsen te stoppen, maar ook in verschillende soorten fondsen met verschillende volatiliteit. Als je in de jaren negentig al je geld in technologieaandelen stopte, verloor je alles toen de dotcom-zeepbel barstte in 2000.

Tip #4: Word niet emotioneel.

Beleggen is een langetermijnverbintenis, meestal bedoeld om pensioenfondsen te versterken – niet om uw volgende grote aankoop te financieren. Beleggers die te vaak handelen op basis van marktschommelingen, maken het zichzelf moeilijker. Op de korte termijn is marktgedrag vaak gebaseerd op de afwisselende deugden van enthousiasme (“Iedereen houdt van dit nieuwe product!”) en angst (“Dit dreigende schandaal zal zeer slecht zijn voor het bedrijfsleven.”). Maar op de lange termijn zal de bottom line – de bedrijfswinsten – de waarde van een aandeel bepalen, en bedrijven met een solide basis kunnen behoorlijk wat tegenslag weerstaan.

Tip #5: Beoordeel de volatiliteit van een aandeel.

Om te anticiperen op de volatiliteit van een bedrijf (en dus uw eigen emotionele reactie op een plotselinge daling van de voorraadwaarde te vermijden), kijkt u naar de voortschrijdende standaarddeviatie van 12 maanden over de afgelopen 10 jaar. Kijk in termen van leken naar de gemiddelde prestaties van het aandeel over die periode. Een normale standaarddeviatie is ongeveer 17%, wat betekent dat het volkomen normaal is dat dat aandeel met 17% in waarde stijgt of daalt.

Tip #6: Koop laag, verkoop hoog.

Het advies lijkt voor de hand te liggen – koop aandelen als ze lager geprijsd zijn, verkoop ze als ze hoger geprijsd zijn – maar het kan net zo moeilijk zijn als weglopen van de Vegas blackjack-tafel als je een winnende reeks hebt. Om uw aandelenportefeuille te beschermen tegen bovengemiddelde risico’s, oogst u de aandelen die het goed hebben gedaan en zet u die winsten in aandelen die ondermaats hebben gepresteerd. Het lijkt misschien contra-intuïtief, maar dat is de essentie van het opnieuw in evenwicht brengen van een portefeuille. Dus als de standaarddeviatie van uw aandeel 15% is en het in korte tijd met meer dan 15% daalt, is het misschien een goed moment om opnieuw in evenwicht te komen en meer van dat aandeel te kopen, omdat u weet dat het waarschijnlijk weer zal stijgen.

Tip #7: Begrijp hoe marktverwachtingen werken.

De aandelenkoers is niet gebaseerd op prestaties, maar op hoe beleggers denken dat het zal doen. We horen allemaal de vodden-tot-rijkdom-verhalen over beleggen in aandelen: een weinig bekend bedrijf maakt het groot en maakt daarmee al zijn aandeelhouders rijk. Maar let op die eerste kwalificatie: het bedrijf was weinig bekend. Te veel beleggers begrijpen niet dat de verwachtingen van de markt voor een bepaald bedrijf zijn ingebouwd in de prijs van het aandeel, d.w.z. het is niet genoeg om te investeren in een bedrijf dat een bovengemiddelde groei zal hebben. U moet een bedrijf vinden dat meer zal groeien dan de markt verwacht. Dat houdt in dat je een betere analyse moet maken van de toekomstige groeipercentages van een bedrijf dan alle hoogopgeleide professionals in de branche, wat zowel moeilijk als onwaarschijnlijk is.

Tip #8: Investeer in goed geleide bedrijven.

Hoewel veel investeringscanon erop staat: “In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor toekomstige resultaten”, zou ik zeggen dat het, hoewel het geen garantie is, een redelijk goede indicator is. Bedrijven die goed worden beheerd – door slimme mensen met een neus voor nieuwe kansen – gedijen meestal en breiden uit naarmate de vooruitzichten evolueren. Als een bedrijf een reputatie heeft van consistente prestaties, vooral bij het betreden van een nieuwe branche, spreekt dat sterk voor hun toekomstperspectieven – hoewel het dogma correct is dat het geen garantie is. Niets is gegarandeerd, dus zie tip #1 en zorg ervoor dat u niet uw hele spaargeld op een investering kunt verliezen.

Tip #9: Leer het jargon.

Om een ​​succesvolle belegger te zijn, moet je jezelf een zekere mate van training geven. Het verschil kennen tussen een ETF en een beleggingsfonds, het doel van een index en de echte betekenis van risico moet kennis zijn die binnen handbereik is. Goede bronnen voor autodidactisch beleggen zijn onder meer The Wall Street Journal, Kiplinger, Investopedia, Morningstar en de websites van beleggingsfondsen, evenals boeken zoals The Investor’s Manifesto van William Bernstein of The Elements of Investing van Burton Malkiel en Charles Ellis .

Tip #10: Krijg meer advies

Hoewel het nuttig is om de beleggingsstrategie te lezen, komt het beste advies rechtstreeks van een mens die zijn of haar advies kan afstemmen op uw specifieke situatie. Beleggingsondernemingen zoals Charles Schwab, Northwestern Mutual en Garrett Planning Network hebben financiële planners die graag willen werken met investeerders van alle inkomensniveaus en beleggingservaringen. Wees niet bang om je vrienden te vragen waar ze financiële begeleiding krijgen en plan koffiedates om meer gedetailleerde vragen over je opties te stellen aan een financieel adviseur. Als je meer een doe-het-zelver bent, trol dan in ieder geval op een aantal online forums zoals Bogleheads.org, een gemeenschap van investeerders die graag kennis delen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *